tisdag 16 februari 2010

Semlornas dag



Jag har i och för sig redan tjuvstartat i år. Men idag efter skolan styrde vi en riktig semmelfika på Royal. Jag, Maria, Elin, Jonna och Cis. Mysigt :)
När jag var hemma i helgen hade MAXI någon reklam i Mora Tidningen om massa olika semmesorter de har där. Tex blåbärssemla, pistagesemla, chokladsemla, äppelsemla... Fy fan vad äckligt! Ska det vara så ska det väl banne mig vara riktigt. Antingen mandelmassa eller vaniljkräm, med vanlig grädde! Tack! Och punkt slut.


Fakta

Fettisdagen (ordet är bildat av 'fet' och 'tisdag') kallas i Sverige tisdagen efter fastlagssöndagen och den sista dagen före den kristna fastan; dagen mellan blåmåndagen, tidigare ibland även kallad bullmåndagen, och askonsdagen. I Finland kallas dagen för fastlagstisdagen.

Att det är sista dagen innan påskfastan har givit upphov till traditionen att denna dag, och ursprungligen bara denna dag, äta semlor, även kallade fastlagsbullar eller fettisdagsbullar. Eftersom dessa bullar gjordes av vetemjöl (vitt mjöl) kallas denna dag också ”vita tisdagen”. Enligt norrländsk tradition äts semlor som efterrätt till bruna bönor.

Enligt en annan historiebeskrivning i muntlig tradition, var semlor från början släta bullar som var bland det enda som fick ätas under fastan. För att dryga ut denna mat började folk göra hål i semlorna och lägga in olika andra godsaker, vilket med tiden utvecklades till den vispgrädde och mandelmassa som numera anses vara det riktiga innehållet i Sverige. I Norge har semlor sylt i stället för mandelmassa. (Nu börjar vi härma norskarna också, MAXI ffs!!)

Så det har alltså inget att göra med att man är tjock och att man firas för det idag :P

P&K/ little J

1 kommentar: